Het is iets waar je liever niet bij stilstaat, maar vrijwel iedereen krijgt er weleens mee te maken: ziekteverzuim.
Als je door ziekte je werk niet kunt uitvoeren, is dat niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je werkgever. Voor jouw werkgever gaat dit gepaard met kosten. Bovendien moet een andere werknemer jouw taken overnemen, zolang jij niet in staat bent om te werken.
Reden van verzuim
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij niet kunt werken.
Zowel lichamelijke- als mentale klachten kunnen het uitvoeren van werk in de weg staan.
Daarnaast is er onderscheid te maken, tussen privé omstandigheden en werk gerelateerde omstandigheden, die verantwoordelijk kunnen zijn voor de reden waarom jij je hebt ziekgemeld.
Is het laatste het geval, dan zal jouw werkgever meer informatie nodig hebben om jou te kunnen helpen. Met een beetje geluk is de oorzaak van jouw verzuim te verhelpen en kun jij je snel weer onder je collega’s mengen. Het kan ook zijn, dat de reden van dusdanige omvang is, dat er niet zomaar een oplossing kan worden gevonden.
Frequentie van verzuim
Los van de reden van verzuim speelt de regelmaat waarmee jij je ziekmeldt ook een rol.
Ben jij een harde werker die zich hooguit één of twee keer per jaar korte tijd ziekmeldt, dan zal jouw leidinggevende niet zo snel een controleur op jou afsturen.
Komt het echter veelvuldig voor dat jij je afmeldt en ben je dan vaak ook langdurig afwezig, dan is de noodzaak om verder te kijken een stuk groter.
Als jouw leidinggevende jou goed kent, zal het eenvoudiger zijn om in te schatten, of er reden tot ongerustheid is. Is jouw manager erg betrokken bij jou, dan zal jij sneller genegen zijn om informatie te geven over de reden van jouw ziekmelding.
Bedrijfsarts
Geeft jouw verzuim reden tot het inschakelen van een bedrijfsarts, dan ben je verplicht een uitnodiging van deze arts te accepteren. Uiteraard wordt er dan gekeken of jij in staat bent, op het spreekuur van deze arts te verschijnen. Mocht dat niet het geval zijn, dan is een huisbezoek een mogelijkheid.
Je moet actief meewerken aan je eigen herstel. Zo kan het gebeuren dat je wordt geacht toch bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Natuurlijk gebeurt dit niet zomaar. Het hele traject wordt met jou besproken. Jij kan ook je visie geven op de hele situatie.
Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk dat jij en de bedrijfsarts, de bevindingen beiden naar tevredenheid op papier kunnen zetten.
Dit zal niet altijd zonder slag of stoot te bereiken zijn. Realiseer je dat jij de enige bent die voelt wat er aan de hand is. Aan de andere kant is het ook goed om stil te staan bij het belang van het bedrijf waarvoor je werkzaam bent.
Probeer zo goed mogelijk mee te werken. Zo voorkom je scheve gezichten, maar bereik je wel een prettige terugkeer naar de werkvloer.