Dit moet je weten als je offshore wil werken in het buitenland
Zit je er over na te denken te gaan veranderen naar of te beginnen met een offshore baan? Misschien heb je een aanbod gekregen of vind je de voordelen erg interessant. Voordat je een definitieve keuze maakt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Lees verder en ontdek de belangrijkste informatie.
Wat is offshore werk?
Onder offshore werk vallen alle werkzaamheden die niet op het land worden uitgevoerd. De meeste offshore werkzaamheden vinden namelijk plaats op zee. Denk bijvoorbeeld het winnen van gas en olie wat wordt gedaan met een boortoren. Maar er is meer dan dat. Tegenwoordig zijn vooral de groene energiebronnen erg populair. Heb je wel eens met een vliegtuig over de Noordzee gevlogen, toen je bijvoorbeeld moest landen op Schiphol? Wellicht heb je de vele windmolens op zee gezien. Ook die windmolens komen er steeds meer en dat valt allemaal onder offshore werken. Als je denkt dat er niet zoveel werkzaamheden worden verricht op zee, heb je het mis. Er worden onder water ook leidingen naar andere landen en andere continenten aangelegd, wat valt onder offshore werk. Maar de windmolens moeten ook onderhouden worden en soms zinkt er wel eens een schip. Dat schip moet dan geborgen worden. Kortom: er zijn een heleboel verschillende offshore banen die nog altijd erg populair zijn. Om die reden is er vrijwel altijd vraag naar Nederlandse werknemers.
Wat zijn de voordelen van offshore werk?
Klinkt offshore werken voor jou erg interessant? Dat kan ook zeker zo zijn. Offshore werken heeft een aantal extra voordelen. De belangrijkste zijn:
Erg aantrekkelijk salaris
Veel faciliteiten
Geen benodigde diploma’s
Om je de voordelen duidelijk in kaart te brengen, vind je hieronder de voordelen duidelijk toegelicht.
Aantrekkelijk salaris
Hoewel offshore werken heel aantrekkelijk kan zijn, zijn er niet veel mensen die er uiteindelijk echt voor gaan. Dit komt mede doordat je veel van huis bent en je soms lange werkdagen maakt. Zeker als je thuis een gezin hebt, kan het misschien niet de juiste optie voor je zijn. Omdat het aanbod van werknemers niet erg hoog is, liggen de salarissen wel een stuk hoger dan als je hetzelfde werk zou uitvoeren op het land. Daarnaast zijn er redelijk wat toeslagen en bonussen te krijgen, wat ervoor zorgt dat offshore werken je een leuk bedrag per maand oplevert.
Veel faciliteiten
Als je kiest om offshore te gaan werken, zal het ongetwijfeld een hele ervaring zijn. Je blijft namelijk langere tijd op zee, zoals op een boorplatform. Op dit boorplatform zijn wat extra faciliteiten nodig om ervoor te zorgen dat je succesvol kan werken. Zo reis je vaak met de helikopter naar het boorplatform toe, wat al een hele ervaring op zichzelf is. Maar een booreiland heeft ook vaak goed eten wat allemaal voor je geregeld wordt. Vaak wordt het verzorgt door bijvoorbeeld een cateringbedrijf of een eigen kok. Daarnaast geniet je vaak ook van verschillende sportfaciliteiten, sauna’s en vele andere ontspanningsmogelijkheden.
Geen benodigde diploma’s
Of je nou diploma’s op zak hebt of niet: je kan bijna altijd aan de slag bij een offshore baan. Hoewel er bij de banen vaak veel techniek komt kijken, kunnen werkzaamheden ook bestaan uit het opbouwen van bijvoorbeeld windmolenparken op zee. Ook komt het vaak voor dat je veel trainingen en cursussen volgt zodra je bent aangenomen. Dankzij deze trainingen en cursussen krijg je de kans om verder te leren en om verder te groeien binnen het bedrijf waar je voor werkt. Voordat je begint is het wel verplicht om een VCA veiligheidstraining te volgen.
Waar kan ik offshore aan de slag?
Hoewel er wel een paar Nederlandse offshore bedrijven zijn, zijn veel bedrijven gevestigd in het buitenland. Als je de Engelse taal goed spreekt en begrijpt, zijn er wereldwijd veel mogelijkheden om offshore te werken. Houd wel rekening met de verschillen van werken in het buitenland. Zo kunnen de weersomstandigheden anders zijn dan in Nederland.