Algemeen genomen kies je voor een job die je graag doet. Een job waarin je jouw talenten gaandeweg volledig kan ontplooien. Een job die aansluit bij jouw passie. Maar voor sommigen wordt het soms even wat te veel. Hoe kan het dat wanneer je iets heel graag doet, je er toch onder door kan gaan? Simpelweg gesteld is de werkdruk de oorzaak. Maar is werkdruk iets wat het gevolg is van de manier waarop het bedrijf geleid wordt? En hoe kan je dan voorkomen dat je ten onder gaat?
Twee soorten stress.
Wanneer je allerlei taken hebt met een strakke deadline, is het normaal dat stress kan ontstaan. Het is een natuurlijke reactie waardoor je lichaam in een andere “modus” komt. Belangrijk om op te merken is dat er twee totaal verschillende soorten stress zijn. Eustress en distress. Eustress is de positieve vorm van stress. Deze zal je lichaam in “vecht” modus plaatsen. Je zal extra gemotiveerd zijn om je doelen na te streven. Distress daarentegen, zorgt ervoor dat je lichaam in “vlucht” modus wordt geplaatst. Dit is de negatieve kant van stress. In plaats van ervoor te zorgen dat jij extra alert bent, zal deze ervoor zorgen dat je overbelast raakt. Dit zorgt ervoor dat je werkdruk ervaart. In het begin is dit geen probleem, maar wanneer dit fenomeen een lange tijd aanhoudt, zal jij uiteindelijk uitgeput raken. Overdadige werkdruk kan leiden tot een burn-out.
De schuld van het management? Of ligt het probleem ergens anders?
Een eenduidig antwoord kan de wetenschap hier helaas nog niet op bieden. Wel zijn ze ervan overtuigd dat de oorzaak van werkdruk bestaat uit verschillende factoren. Management kan daar ook bijbehoren, in die zin dat deadlines veel te krap kunnen zijn, of het personeelsbestand is te klein. Aan de andere kant is wel duidelijk dat ook de manier waarop je om gaat met stress een rol speelt. Indien jij probeert om de distress bij te benen, zal je er uiteindelijk onder doorgaan. Ook al is het niet makkelijk, maar indien de werkdruk te hoog wordt, moet jij deze net compenseren door minder te werken. Dit klinkt zeer contra intuïtief, maar hiermee zal zowel jij, als het bedrijf gebaat zijn op lange termijn! Niemand heeft iets aan een werknemer die zo ver wordt gedreven dat die 3 maanden thuis zit met een burn-out.
Probeer de werkdruk niet over je heen te laten lopen, maak voldoende tijd om je lichaam te laten rusten en weer op krachten te komen. Indien je merkt dat je hierin uitermate beperkt wordt door de leiding van het bedrijf, kan het nuttig zijn om even met de Hr-manager te praten. Probeer de situatie rustig uit te leggen, en denk eventueel ook al na over een oplossing. Zo zien ze dat je echt gemotiveerd bent, en dat je denkt in functie van het bedrijf. Deze onderwerpen krijgen de laatste tijd veel meer belangstelling, dus zullen zij het ook begrijpen.